کشاورزی

آشنایی با دستگاه وجین کن و کاربرد مهم آن در کشاورزی و خاکورزی

وجین کن

دستگاه وجین کن از مهم‌ترین ابزارهای کشاورزی که برای حذف علف‌های هرز کاربرد زیادی دارد. وجین کن از یک تیغه فولادی با دو لبه تیز تشکیل شده که با حرکت دادن آن به جلو و عقب، علف های هرز را از ریشه کنده و از رشد مجدد آنها جلوگیری خواهد کرد. از آنجایی که علف هرز تمامی مواد مغذی خاک، نور و آب را جذب می‌کند سبب اختلال در رشد گیاهان شده و برای محصولات کشاورزی بسیار مضر می‌باشد؛ به همین دلیل کشاورزان باید حتما تمامی علف های هرز را از بین ببرند تا سلامت محصولات آن‌ها تضمین شود. دستگاه وجین کن که ابزاری مهم در ماشین آلات کشاورزی محسوب می‌شود انواع مختلفی مثل وجین کن دستی، وجین کن چرخدار، وجین کن برقی و وجین کن موتوری دارد.

انواع وجین کن یا همان کولتیواتور ابزاری کاربردی برای سله شکنی و از مراحل مهم در عملیات خاکورزی به شمار می‌رود به همین دلیل در مرحله داشت استفاده از آن ضروری خواهد بود. در ادامه از وجین کن در کشاورزی توضیح بیشتری داده خواهد شد و شما را با انواع دستگاه و همچنین کاربرد وجین کن بیشتر آشنا خواهیم کرد.

وجین کن چیست؟

از آنجایی که علف‌های هرز جز جدایی ناپذیر زمین کشاورزی است و سبب مشکل در جوانه زدن محصولات کشاورزی و ضرر به آن خواهد شد به دلیل برای حذف آن از دستگاهی به نام وجین کن علف هرز استفاده می‌شود. بسیاری از کشاورزان برای حذف علف های هرز از انواع سموم مخصوص استفاده می‌کنند اما متاسفانه سم اثرات منفی بر سلامت انسان‌ها دارد به همین دلیل بهتر است از انواع دستگاه وجین کن که کم‌ضرر ترین ابزار کشاورزی است استفاده شود. 

زمان‌هایی مثل بارندگی یا زمان آبیاری زمین کشاورزی باعث می‌شود خاک اطراف گیاه و یا بوته سله ایجاد شود. سله یا سفت شدن خاک کنار گیاه تازه جوانه زده شده و سرعت رشد گیاه را تا حد زیاد کم می‌کند؛ به همین دلیل باید خاک اطراف آن را با خرید چیزل پیلر سله شکنی یا نرم کرد تا مواد مورد نیاز به گیاه برسد. این کار با استفاده از دستگاه وجین کن هم امکان پذیر است.

دستگاه وجین کن

کاربرد دستگاه وجین کن در کشاورزی

بعد از آماده سازی خاک جهت کاشت محصولات با استفاده از خرید دستگاه اسکریپر و گذشتن از مرحله کاشت محصولات وارد مرحله داشت محصولات می‌شویم. در این مرحله باید خاک نرم و عاری از هرگونه علف هرز باشد تا گیاه با جذب مواد غذایی موقر بتواند رشد قابل قبولی داشته و هنگام برداشت محصولات کشاورزی پربار بودن آن را تجربه کنید. پس همانطور که می‌دانید دستگاه وجین کن یکی از ماشین آلات کشاورزی مهم است که برای حذف علف های هرز از مزرعه، باغچه، گلخانه یا فضای سبز استفاده می شود. کاربرد دستگاه وجین کن در ادامه نوشته شده است:

افزایش عملکرد و کیفیت محصولات

با وجین کن علف هرز رقابت بین گیاهان کاشته شده و علف های هرز برای آب، نور، مواد غذایی و فضا کاهش می یابد و در نتیجه رشد و نمو گیاهان کاشته شده بهبود پیدا خواهد کرد. این ویژگی مهم از مهم ترین کاربرد دستگاه وجین کن است.

کاهش مصرف آب و کود

با استفاده از دستگاه وجین کن برای از بین بردن علف های هرز، مصرف آب و کود برای آبیاری و تغذیه گیاهان کاشته شده کاهش می یابد و در نتیجه هزینه های کشاورزی کاهش پیدا می‌کند.

کاهش آلودگی محیط زیست

یکی دیگر از کاربرد دستگاه وجین کن کاهش آلودگی محیط زیست می‌باشد. با وجین کردن علف های هرز، نیاز به استفاده از سم شیمیایی کاهش می یابد و در نتیجه سبب آلودگی خاک، آب و هوا نخواهید شد.

کاهش بیماری و آفات

با دستگاه وجین کن به دلیل حذف علف هرز منابع غذایی آفات کاهش می یابد و در نتیجه شیوع و گسترش بیماری گیاهان و محصولات کم می‌شود.

معرفی انواع وجین کن

دستگاه وجین کن نیز مانند هر دستگاه دیگر انواع متنوعی دارد که هرکدام با ویژگی منحصر به فرد خود برای سله شکنی ابزاری مفید و  کاربردی است. بعد عملیات خاکورزی و شخم زدن زمین برای پر کردن پستی و بلندی های ایجاد شده توسط لولر کشاورزی و همچنین بعد کاشت محصولات مورد نظر بهتر است از وجین کن نیز استفاده شود. در زیر از انواع وجین کن بیشتر صحبت شده است:

وجین کن دستی

وجین کن دستی از پرکاربردترین نوع وجین کن است که در انتهای آن دندانه‌های فلزی قرار دارد. برای کار با این دستگاه باید آن را جلو عقب کرد تا علف‌های هرز کنده شود. از وجین کن دستی برای باغ‌های کوچک و باغچه استفاده می‌شود.

وجین کن علف هرز دستی چرخدار

یکی دیگر از انواع وجین کن وجین کن دستی چرخدار است. با استفاده از وجین کن دستی چرخدار راندمان بیشتری نسبت به دستی معمولی تجربه خواهید کرد و با سرعت بیشتر می‌توانید زمین را عاری از هرگونه علف هرز کنید تا مواد مغذی لازم به محصول کشاورزی کشت شده راحت‌تر برسد.

وجین کن موتوری

وجین کن موتوری یا همان ماشین وجین کن نسبت به انواع تریلر کشاورزی از موتور ضعیف تری بهره‌مند هستند و از آن برای خاک ورزی ثانویه استفاده های زیادی می‌شود. با استفاده از وجین کن موتوری می‌توانید بین محصولات کاشته شده اقدامات لازم را انجام دهید اما چون اندازه و ابعاد بزرگی دارند نمی‌توان در داخل ردیف های کشت شده محصولات از آن استفاده کرد.

کاربرد دستگاه وجین کن

زمان استفاده از دستگاه وجین کن

بعد از اطلاعات کامل درباره انواع وجین کن شاید از خود بپرسید از دستگاه وجین کن در چه مواقعی استفاده می‌شود. با توجه به اینکه وجین کن خاک را سبک می‌کند به همین دلیل در کشاورزی کاربرد دستگاه وجین کار بسیار مشهود است. عملیات وجین کنی در زمان‌های مختلفی انجام می‌شود که در زیر به آن اشاره می‌شود:

  1. قبل از کاشت: در صورت بارش شدید بعد از خاک‌ورزی و آماده‌ شدن بستر، خاک ممکن است سخت شده و علف‌های هرز رشد کنند. برای شکستن خاک، ابزارهای مانند تیلر یا کلوخ‌شکن و همچنین دیسک سبک، دندانه، چنگک گردان و انواع کولتیواتور برای وجین کردن زمین‌های مسطح استفاده می‌شود.
  2. در مرحله‌ی سبز شدن: بعد از کاشت، اگر باران ببارد یا آبیاری صورت گیرد، خاک ممکن است سطحی شود که باعث مشکل در رشد محصول می‌شود. برای جلوگیری از این مشکل، وجین کردن ضروری است. این عمل باید با کاشت بذر به صورت عمقی و در روزهای آفتابی انجام شود.
  3. بعد از پایان تنک‌کردن: در صورتی که تعداد بوته‌ها بیشتر از حد نیاز باشد، باید بوته‌های اضافی حذف شوند. این عملیات به عنوان تنک‌کردن شناخته می‌شود و معمولا بعد از آن زمین آبیاری می‌شود. اگر امکان آبیاری بعد از تنک‌کردن وجود داشته باشد، بهتر است ابتدا وجین کردن انجام شود تا از سله‌شدن زمین جلوگیری شود.
  4. قبل از رشد محصول: مرحله‌ی آخرین وجین کردن معمولا قبل از رشد محصول انجام می‌شود تا محصول سالم بماند و حرکت تراکتور به درستی انجام شود. در این مرحله، علاوه بر وجین کردن، کود سرک به گیاه هم اعطا می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *