کشاورزی

در تابستان چه محصولی بکاریم؟

محصولات قابل کشت در تابستان

کارشناسان حوزه کشاورزی در پاسخ به این سوال که “چه محصولاتی را می‌توان در تابستان کاشت؟” عوامل دیگری از جمله منطقه جغرافیایی، آب و هوا  و همچنین شرایط رشد و پرورش محصول، مقاومت محصول و … را نیز مد نظر قرار می دهند.

در مقاله قبل لیستی از محصولات قابل کشت در فصل بهار به شما معرفی شد. در فصل تابستان بسیاری از کشاورزان بدنبال کشت تابستانه کم اب هستند چرا که بعلت گرمای بیش از 25 درجه در اکثر نقاط کشور امکان کاشت هر محصولی وجود ندارد. از این رو، کارشناسان فارم کاوه با بررسی کامل شرایط لیستی از محصولات قابل کشت در گرمای تابستان برای شما گردآوری کرده اند.

محصولات قابل کشت در تابستان

در فصل بهار و پاییز برای کشت بذر و یا محصول خود در باغ و مزرعه گزینه‌های بسیار زیادی وجود دارد. ولی در تابستان و روزهای خیلی گرم به ویژه جنوب، گزینه انتخاب برای کاشت کاهش می‌یابد. این دسته از محصولات در تابستان کشت می‌شوند و در پاییز آنها را برداشت خواهند کرد. محصولات کم آب تابستانی، دامنه‌ی دمای رشد خاص خود را دارند که فقط در آن رنج دمایی به بهترین وجه ممکن رشد خواهند کرد. بنابراین اگر می‌خواهید یک باغ پر محصول در گرمای تابستان داشته باشید؛ می‌بایست گیاهان مناسب فصل را انتخاب کرده و اقدام به کاشت کنید.

کاشت لوبیا در تابستان

لوبیا یکی از پرکاربردترین و محبوب‌ترین سبزیجات برای استفاده روزانه می‌باشد. کاشت لوبیا در خاک تابستان بهترین رشد و عملکرد خود را دارد. دمای مورد نیاز جوانه زنی این محصول، 21 تا 32 درجه سانتی گراد است. زمانی که دمای خاک نزدیک به 16 درجه سانتی گراد است می‌توانید اقدام به کاشت کنید. در دماهای پایین‌تر از 16 درجه سانتی گراد جوانه زنی مدت زمان بیشتری طول می‌کشد. هر 2 الی 3 هفته یکبار برای تامین مداوم اقدام به کاشت بذر لوبیا کنید. لوبیاها را به صورت منظم برداشت کنید تا بوته به تولید محصول بیشتر ترغیب شود. خاک را نیز مرطوب نگه‌دارید. لوبیا باید در خاکی کاشته شود که به آن کود کافی رسیده است. همچنین می‌توانید بذر لوبیا را در کنار کلم بروکلی، هویج و نخود کاشت.

 

کاشت خیار در تابستان

خیار در تابستان به سرعت رشد می‌کند. کاشت خیار در تابستان بسیار آسان است و معمولا محصول خوبی را به ما می‌دهد اگر در زمان کشت، زمین حسابی گرم باشد. خیار همانطور که گفته شد محصول فصل گرم است و در دمای 18 تا 30 درجه سانتی گراد بهترین رشد خود را دارد. خیار سبز در دمای زیر 10 درجه سانتی گراد سرما زده می‌شود و نتیجه مطلوبی نخواهد داشت. در برداشت خیار معمولا به سایز آن توجه خواهد شد. به محض اینکه به سایز دلخواه برسد؛ برداشت محصول شروع می‌شود. در صورتی که کاشت خیار در گلخانه باشد و شرایط گلخانه نرمال باشد، بوته‌ها خیلی سریع‌تر رشد می‌کنند. به همین جهت برداشت محصول حداقل 2 الی 3 بار در هفته ضروری است.

 

کاشت گوجه فرنگی در تابستان

گوجه فرنگی یکی از محصولاتی که می‌توان در تابستان کاشت. گوجه فرنگی اواخر بهار و اوایل تابستان قابل کشت می‌باشد. بذر گوجه فرنگی را در ابتدا در گلخانه و یا خانه بکارید و سپس نهال آنها را به زمین اصلی منتقل کنید. دمای مناسب رشد گوجه فرنگی 24 تا 32 درجه سانتی گراد است. گوجه فرنگی برای رسیدن به حداکثر رشد و باکیفیت ترین تولید خود نیاز به نور مستقیم، خاک غنی از مواد غذایی، زهکشی مناسب و آب فراوان دارد.

استفاده بیش از حد کودهایی که نیتروژن بالایی دارند ممنوع است. زیرا باعث رشد رویشی بیش از حد بوته‌های گوجه فرنگی می‌شود و تولید محصول نهایی کاهش می‌یابد.

محصولات تابستانه برای کاشت

 

کاشت بادمجان در تابستان

مانند کاشت گوجه فرنگی، بذر بادمجان ابتدا در گلخانه و یا خانه کشت داده شود و سپس نهال‌های آن به زمین منتقل شود. دمای مناسب رشد نهال‌ بادمجان 27 تا 32 درجه سانتی گراد است. توجه داشته باشید که بذر بادمجان در دمای پایین جوانه نمی‌زند. علاوه بر دما برای رشد بهتر بوته‌ها به آفتاب کامل نیز نیاز دارد. در مدت رشد بوته‌های بادمجان، مرتبا باید آبیاری شوند اما باید مراقب باشید که خاک زهکش مناسبی داشته باشد. برای جلوگیری از رشد بیش از حد بوته‌های بادمجان از کودهای نیتروژن‌دار بیش از حد نیاز استفاده نشود.

 

کاشت فلفل در تابستان

کاشت فلفل در تابستان هم به اندازه گوجه فرنگی و بادمجان می‌تواند بسیار مناسب باشد. زیرا تمام شرایط رشد فلفل از جمله نور کامل و خاک غنی فراهم است ولی مداوم باید آبیاری شود. دمای مناسب برای کاشت فلفل و جوانه زنی 21 تا 27 درجه سانتی گراد است که در این دما، 5 الی 6 روز طول می‌کشد تا جوانه بزند. در دمای کمتر یا بیشتر، جوانه زنی مدت زمان بیشتری طول می‌کشد.

مقاله پیشنهادی: پرسودترین محصول کشاورزی ایران

کاشت کدو در تابستان

کدو جزو محصولاتی است که در اوایل تابستان کشت خواهد شد و در اوایل پاییز برداشت می‌شود. بذرهای کدو قبل از کشت در آب به مدت 24 ساعت خیس کنید و سپس ان را به گلدان مورد نظر منتقل کنید. دمای مناسب جوانه زنی کدو 15 تا 35 درجه سانتی گراد است. گلدان‌ها را در نور مستقیم قرار ندهید و هنگامی که نهال‌ها به 5 سانتی متر رسید؛ آن ها را به زمین مورد نظر انتقال دهید.

نهال‌ها احتیاج به نور مستقیم آفتاب دارند. همچنین بذرهای کدو را در صورتی که سرمای بهار رفع شده باشد؛ می‌توان مستقیم در زمین اصلی کاشت. کاشت بذر کدو برای سطح وسیع به صورت پشته‌ای انجام می‌گیرد. در این حالت فاصله بوته‌ها از هم 75 تا 90 سانتی متر و فاصله بین پشته‌ها را 1/5 تا 2/5 متر در نظر می‌گیرند.

 

کاشت ذرت در تابستان

کاشت ذرت در تابستان نسبت به دیگر سبزیجات تابستانی، پرورش پیچیده‌تری دارد. اما اگر آگاهی کامل داشته باشید و به جزئیات دقت بیشتری کنید، قطعا گزینه مناسب و هیجان انگیزی برای تابستان خواهد بود. ذرت برای رشد به خاکی احتیاج دارد که مرطوب باشد و به زودی خشک نشود. در عین حال زهکشی خوبی داشته باشد که آب مدت زمان زیادی در خاک نماند و خیس و اشباع از آب نشود. بذر ذرت باید در عمق 2/5 سانتی متر از سطح خاک کاشت شود. کاشت ذرت به دو صورت انجام می‌گیرد:

  1. روش خطی: در روش خطی یا ردیفی فواصل ردیف‌ها را 75 تا 120 سانتی متر و فاصله‌ی بوته‌ها 20 تا 30 سانتی متر در نظر گرفته می‌شود.
  2. روش پشته‌ای: در روش پشته‌ای فواصل پشته‌ها از یکدیگر 90 سانتی متر در نظر گرفته می‌شود و در هر پشته 5 الی 6 عدد بذر کاشته می‌شود.

کاشت ذرت به صورت پشته‌ای از کاشت آن به روش خطی بهتر است. چون عمل گرده افشانی که به وسیله باد انجام می‌شود، آسان‌تر می‌گردد.

کشت صیفی جات در تابستان

 

کاشت هویج در تابستان

کاشت هویج در تابستان عملکرد بسیار خوبی دارد و محصولات پر باری را تولید خواهد کرد. بطوری که می توان گفت بهترین زمان کاشت هویج در تابستان است.  قبل از کاشت هویج بهتر است کود حیوانی مناسب با خاک مورد نظر مخلوط شود.  جهت کاشت هویج در باغچه خوب است بدانید، خاک‌های لوم شنی یا خاک‌های آلی فاقد کلوخ و سنگ، برای تولید ریشه‌هایی صاف با ظاهری خوب مناسب هستند. میزان فشردگی خاک بر روی رشد بیشتر و طول ریشه اثرگذار است. فشردگی خیلی زیاد و یا خیلی کم برای رشد محصول مضر می‌باشد. در خاک‌های بسیار فشرده ریشه به صورت مخروطی شکل و در خاک‌های نرم، نازک و بلند می‌شود.

هویج را به صورت خطی و ردیفی کاشت می‌کنند. فواصل بین ردیف‌ها حدود 40 سانتی متر و فاصله‌ی بین بوته‌ها بین 10 تا 15 سانتی متر در نظر می‌گیرند. کاشت هویج به صورت دستپاش در سطح کم عمق کشت می‌شود. عمق کاشت بذر هویج 5 میلی متر است. بهترین دما برای جوانه زدن هویج بین 12 تا 24 درجه سانتی گراد می‌باشد. مقدار آبیاری هویج باید به نحوی باشد که گیاهان دچار کمبود آب نشوند. تحت شرایط کم آبی طعم هویج تند خواهد شد و در رطوبت زیاد خاک، ریشه‌ها کمرنگ می‌شوند.

 

کاشت ملون در تابستان

گرمای تابستان شیرینی موجود در خربزه را به وجود می‌آورد. ملون و خانواده آن که شامل: خربزه، هندوانه، طالبی و … می‌باشند جزو بوته‌های آب و هوای گرم نیستند. ولی این میوه‌ها هنوز در لیست میوه‌های آب و هوای گرم قرار دارند و در تابستان محصولات خوبی را تولید می‌کنند. ملون‌ها در خاکی که مقدار کمی شن داشته باشند به خوبی رشد می‌کنند. خاک قابل کشت برای ملون باید زهکشی خوبی داشته باشد. ملون‌ها اغلب در نور کامل می‌کارند اما باید دقت داشته باشید که دچار کم آبی و خشکی نشوند.

اشباع شدن آب خاک سبب می‌شود عطر و طعم آن‌ها شیرین نباشد. در ضمن به خاطر داشته باشید که ملون‌ها و خانواده‌های آن نیاز به فضای کاشت بزرگی دارند.

 

محصولات قابل کشت در گرمای تابستان

 

کاشت بامیه در تابستان

بامیه از سبزیجات پرطرفداری است که در خاک‌های زهکشی شده به خوبی رشد می‌کند و محصول خوبی را تولید می‌کند. کاشت بامیه در دمای 21 تا 30 درجه سانتی گراد بسیار مناسب است و بالاترین رشد و عملکرد را دارد. تحمل دمای بالای 35 و پایین‌تر از 18 را ندارد. کشت بامیه نیاز به کود فسفره دارد و در زمان تشکیل میوه، اضافه کردن آن ضروری است. در ضمن در استفاده از کودهای نیتروژن دار به دلیل رشد رویشی زیاد، اعتدال رعایت شود. پس از رشد بامیه‌ها تا ارتفاع 5 الی 6 سانتی متر، می‌توانید برداشت محصول را شروع کنید.

خوب است بدانید، کاشت محصولات کشاورزی در هر هکتار زمین زراعی به کمک ادوات و ماشین آلات کشاورزی مانند اسکریپر و لندلولر امکان پذیر است.

نکات قابل توجه کشت محصولات

  • گوجه فرنگی و بادمجان را در نزدیکی هم نکارید زیرا آفت‌های این دو مشابه هستند. در صورتی که یکی از آنها دچار مشکل شوند ممکن است به گیاهان دیگر نیز منتقل کنند. و باعث خرابی تمام محصولات شما شود.
  • گوجه فرنگی را می‌توان در کنار محصولاتی مثل ریحان کاشت تا آسیب کرم گوجه هم جلوگیری گردد.
  • قبل از کاشت بذر و یا نهال در زمین مورد نظر، زمین را حتما شخم بزنید و به آن کود اضافه کنید.

در این مقاله سعی بر این بود تا به زبان ساده بیان کنیم که تابستان فصل کاشت چه محصولاتی است و بهتر است در تابستان چی بکاریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *