مهم ترین نیاز هر انسان غذا است که با تولید محصولات کشاورزی فراهم میشود. در زمانهای گذشته، کشاورزی وابسته به حیوانات و نیروی انسانی بود. بهعلت توان کم انسان و حیوانات، کار کشاورزی طاقت فرسا و محصول بازدهی زیادی نداشت. در قرن بیستم با پیشرفت تکنولوژی و گسترش ماشین آلات کشاورزی، بازدهی محصولات و درآمد حاصل از کشاورزی افزایش پیدا کرد. در کشور ما، کشاورزان در زمینهای کشاورزی به صورت مستقل فعالیت دارند ولی در همان واحدهای کوچک از متدها و روش های کشاورزی مدرن و جدید ترین ماشین آلات کشاورزی برای بهره وری بیشتر استفاده میکنند. در واقع کشاورزی در واحد های کوچک از مسیر سنتی خود فاصله گرفته و در مسیر کشاورزی مدرن است.
معرفی ماشین آلات مدرن کشاورزی
کشاورزی پایدار به معنای استفاده از فناوری و تکنیکهای جدید برای افزایش محصولات کشاورزی است. امروزه، کشاورزی به عنوان یکی از مهمترین صنایع در تامین غذای جامعه و ایجاد اشتغال، نیازمند بهرهگیری از این تکنولوژیها و ماشینآلات مدرن است. این ماشینآلات مدرن نه تنها بهرهوری و عملکرد مزارع را افزایش میدهند، بلکه به بهبود کیفیت محصولات کشاورزی و حفظ منابع طبیعی نیز کمک میکنند. انواع ماشین آلات کشاورزی مدرن را در زیر مشاهده کنید.
- دستگاه اسکریپر: دستگاه اسکریپر کشاورزی یکی از ماشینآلات مدرن و پیشرفته در حوزه کشاورزی مدرن است که برای تسطیح زمینهای زراعی و حذف ناهمواریها استفاده میشود.کار با scraper باعث میشود که بذرها با به طور یکنواخت کاشته و رشد گیاهان بهتر و منظمتر باشد. این دستگاه به تراکتور وصل شده و به کشاورزان کمک میکند تا در زمان کوتاهتری زمینهای خود را آماده کنند. اسکریپرها زمین را حفر کرده و خاکهای اضافی را به مناطق کمعمقتر منتقل میکنند. این ویژگی برای ایجاد کانالهای آبیاری و آمادهسازی زمین برای کشت بسیار مفید است.
- دستگاه کشاورزی لندلولر: این دستگاه برای تسطیح کردن زمینهای کشاورزی استفاده میشود و به نام های لندلولر، لولر، گریدر تراکتوری، همسطح کننده، زمین صاف کن هم معروف است. دستگاه لندلولر در دو دسته خودکار و ساده ت وجود دارد. Land Rover علاوه بر مسطح کردن پستی و بلندیها برای شیب بندی، زمین را برای کشت بهتر محصولات آماده میکند. با استفاده از لولر، آبیاری زمین به صورت یکنواخت انجام شده که این امر منجر به کاهش مصرف آب و افزایش بهرهوری منابع آبی کمک میشود. در نهایت، هموارسازی زمین با لولر، نیاز به ماشینآلات سنگین و پرهزینه را کاهش داده و باعث صرفهجویی در هزینههای عملیاتی میشود.
- دستگاه کشاورزی چیزل پیلر: چیزلپکر یکی از دستگاههای مدرن و پرکاربرد در کشاورزی است که برای شخم زدن و آمادهسازی زمینهای کشاورزی استفاده میشود. چیزلپکر با تیغههای قدرتمند خود به عمق خاک نفوذ کرده و آن را به خوبی شخم میزند. این فرآیند به بهبود تهویه خاک و افزایش نفوذپذیری آب و مواد مغذی کمک میکند. یکی از مشکلات رایج در کشاورزی، فشردگی خاک است که منجر به کاهش رشد ریشهها و کاهش عملکرد محصولات میشود. چیزلپکر با شخم عمیق، این مشکل را رفع میکند و خاک را نرم و قابل نفوذ میسازد.
- تریلر: تریلر مثل دستگاه اسکریپر به پشت تراکتور وصل میشود و برای جا به جایی محصولات کشاورزی دز زمان کاشت یا برداشت مورد استفاده قرار میگیرد. تريلرها بر حسب ظرفيت بارگيري در انواع مدلهاي دو چرخ (تك محور)و چهار چرخ(دومحور) ساخته ميشوند.
6 متد و روش کشاورزی مدرن
کشاورزی نقش زیادی در توسعه و تمدن بشر دارد. اولین تمدنها برای انجام بیشتر کشاورزی ایجاد شد. کم کم با افزایش جمعیت نیاز به غذا بیشتر شد و کشاورزی سنتی پاسخگوی این حجم از مواد غذایی نبود. با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از کشاورزی مدرن، کیفیت و بازدهی محصولات بیشتر شده است.کشاورزی مدرن به کارگیری فناوریها و روشهای نوین برای افزایش بهرهوری و کاهش آسیب به محیط زیست تمرکز دارد. 6 متد مهم در کشاورزی مدرن شامل موارد زیر است:
متد کشاورزی دقیق (Precision Agriculture)
کشاورزی دقیق، که به عنوان کشاورزی ماهوارهای نیز شناخته میشود، یک روش کشاورزی مدرن است که از فناوری برای مدیریت تولید محصولات استفاده میکند.در این روش از تجزیه و تحلیل دادهها، تصاویر ماهوارهای و سنسورها برای سلامت محصولات، رطوبت خاک و سطح مواد مغذی استفاده میشود. کشاورزان میتوانند از این اطلاعات برای کشت محصولات کشاورزی سفارشی که بازده محصول را بهینه و هدررفت را کاهش میدهد، بهره ببرند. کشاورزی دقیق همچنین اطمینان حاصل میدهد که تجهیزات کشاورزی به بهترین شکل ممکن برای حداکثر بازده استفاده میشود.
- نقشهبرداری دقیق زمین: استفاده از GPS و دادههای ماهوارهای برای ایجاد نقشههای دقیق از زمینهای کشاورزی
- مدیریت بهینه منابع: کاربرد دقیق آب، کود و سموم بر اساس نیازهای واقعی زمین و گیاهان.
- پیگیری مستمر:استفاده از سنسورها برای نظارت بر رطوبت خاک، وضعیت گیاهان و شرایط محیطی.
متد کشاورزی ارگانیک (Organic Farming)
کشاورزی ارگانیک به تولید محصولات بدون استفاده از کودها و سموم شیمیایی تمرکز دارد. این روش شامل موارد زیر است:
- استفاده از کودهای طبیعی مثل، کودهای دامی و کودهای سبز به جای کودهای شیمیایی.
- مدیریت آفات کشاورزی به روشهای طبیعی از جمله : استفاده از حشرات مفید، پرندگان برای کنترل آفات به جای سموم شیمیایی.
- کاشت گیاهان مختلف در فصول مختلف برای حفظ تنوع زیستی و جلوگیری از فرسایش خاک.
متد کشاورزی هیدروپونیک (Hydroponics)
کشاورزی هیدروپونیک به روش کشت بدون خاک گفته میشود که گیاهان در محلولهای ابی مغذی رشد میکنند. هیدروپونیک میزان استفاده از آب را در مقایسه با روشهای کشاورزی سنتی کاهش میدهد زیرا آب در سیستم بازیافت میشود. این روش شامل موارد زیر است:
- کاهش نیاز به خاک: استفاده از آب و محلولهای مغذی به جای خاک برای رشد گیاهان.
- افزایش بهرهوری آب: مدیریت دقیق مصرف آب و کاهش هدررفت آن.
- امکان کشت در فضاهای محدود:کشت گیاهان در گلخانهها یا فضاهای شهری بدون نیاز به زمینهای بزرگ.
متد کشاورزی آکواپونیک
آکواپونیک یک روش کشاورزی پایدار است که پرورش ماهی (آبزیپروری) را با هیدروپونیک ترکیب میکند.
- استفاده از ضایعات ماهی برای کوددهی گیاهان
- تصفیه آب برای ماهیها توسط گیاهان
- نیاز کمتر به آب و زمین کمتری نسبت به روشهای کشاورزی سنتی
- دو محصول(ماهی و محصولات کشاورزی) تولید میکند که آن را برای کشاورزان سودآورتر میکند.
متد کشاورزی هوشمند (Smart Farming)
کشاورزی هوشمند با استفاده از اینترنت اشیاء (IoT)، دادههای بزرگ (Big Data) و هوش مصنوعی (AI) به بهبود مدیریت و بهرهوری کشاورزی میپردازد. این روش شامل موارد زیر است:
- سیستمهای نظارتی پیشرفته: استفاده از حسگرها برای نظارت بر محیطی و شرایط سلامت گیاهان.
- تحلیل دادهها: استفاده از دادههای بزرگ و هوش مصنوعی برای تحلیل و پیشبینی نیازهای زراعتی.
- اتوماسیون و مکانیزاسیون: استفاده از رباتها و ماشینهای خودران برای انجام کارهای کشاورزی به صورت خودکار و دقیق.
متد کشاورزی عمودی
کشاورزی عمودی یک روش کشاورزی مدرن است که محصولات را به صورت عمودی در لایههای انباشته کشت میکند. این روش امکان تولید محصولات در تمام طول سال را فراهم کرده و برای مناطق شهری بهعلت فضای محدود، استفاده شود. کشاورزی عمودی نیاز به سموم و علفکشها را از بین میبرد زیرا گیاهان در یک محیط کنترلشده رشد میکنند.
این 6 متد مهم در کشاورزی مدرن با به کارگیری فناوریها و روشهای نوین به افزایش بهرهوری، کاهش هزینهها و بهبود محیط زیست کمک میکنند. با استفاده از این روشها، کشاورزان میتوانند تولید محصولات با کیفیتتر و به صرفهتری داشته باشند.
لزوم استفاده از جدیدترین ماشین آلات کشاورزی
همان طور که قبلا اشاره کردیم با توجه به رشد سریع جمعیت و نیاز بیشتر به غذا، کشاورزی سنتی پاسخگوی این نیاز نبود. در قرن بیستم با ورود تکنولوژی و انقلاب صنعتی، کشاورزی سنتی هم درگیر این جریان شد. استفاده از شیوه های مدرن کشاورزی نه تنها بهرهوری و کارایی مزارع را افزایش، بلکه به کاهش هزینهها، بهبود کیفیت محصولات و حفاظت از محیط زیست نیز منجر میشود. همچنین استفاده از ماشین آلات تاثیر زیادی بر رشد اقتصادی کشورها داشت و باعث خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی شد. در نتیجه رشد صادرات افزایش پیدا کرد .
مزایای استفاده از تجهیزات مدرن کشاورزی
استفاده از تجهیزات کشاورزی فواید زیادی مثل افزایش تولید و کاهش هزینهها دارد. در ادامه لیستی از این مزایا را ذکر خواهیم کرد.
افزایش میزان تولید
استفاده از ماشین آلات مدرن کشاورزی باعث میشود کارها با سرعت و دقت بیشتری انجام شود. در نتیجه با بهرهوری بیشتر و در زمان کمتر، مقدار بیشتری از محصولات تولید میشود.
کاهش هزینههای تولید
استفاده از ماشینآلات پیشرفته میتواند به کاهش هزینههای عملیاتی کمک کند. ماشینآلات جدید با مصرف سوخت کمتر و نیاز به تعمیر و نگهداری کمتر، هزینههای جاری کشاورزان را کاهش میدهند. همچنین، با بهبود دقت در استفاده از کودها و آفتکشها، میزان استفاده از این مواد کاهش مییابد و هزینهها کاهش پیدا میکند.
افزایش بهرهوری و کارایی
استفاده ازماشینآلات مدرن کشاورزی به طور قابلتوجهی بهرهوری را افزایش میدهد. ماشینآلات با سرعت و دقت بیشتری کار میکنند. زمان کاشت و برداشت را کاهش و سطح بیشتری از زمین زیر کشت میرود. برای مثال، تراکتورهای خودکار میتوانند به صورت مستقل کار کنند و دقت وسرعت کاشت و برداشت را بهبود بخشند.
پاسخ به نیازهای جمعیت رو به رشد
با افزایش جمعیت جهانی، نیاز به تولید غذا نیز افزایش مییابد. ماشینآلات کشاورزی سرعت کار کشاورزی و بازدهی محصول را افزایش داده در نتیجه غذای بیشتری تولید میشود.
سازگاری با محیط زیست
یکی از ویژگیهای مهم کشاورزی پایدار، تمرکز بر روی حفظ سلامت خاک است. به کمک کشاورزی ارگانیک، مصرف آب کاهش و حاصلخیزی خاک به طور طبیعی افزایش پیدا میکند. استفاده بهینه از منابع آب و خاک، کاهش مصرف سوختهای فسیلی و کاهش انتشار گازهای گلخانهای از مزایای دیگر این ماشینآلات است. به عنوان مثال، سیستمهای کشاورزی دقیق میتوانند میزان کود و آفتکشها را به حداقل برسانند و تاثیرات منفی بر محیط زیست را کاهش دهند.
مشخصات فنی ماشین آلات کشاورزی
مشخصات فنی ماشین آلات کشاورزی میتواند بسته به نوع، مدل، و تولیدکننده متفاوت باشد. اما در کل، مشخصات عمومی ماشین آلات کشاورزی عبارتند از:
اسکریپر (Scraper)
برای حمل و انتقال خاک، شن و مواد دیگر در پروژههای ساختمانی و عمرانی کاربرد دارد.
- قدرت موتور: معمولاً دارای موتور قدرتمندی بین 150-500 اسب بخار هست.
- ظرفیت بارگیری: ظرفیت بارگیری اسکریپرها از 10 تا 50 تن متغیر است.
- اندازه یا حجم بدنه: اندازه بدنه اسکریپرها از 10 تا 40 متر مکعب میباشد.
- تجهیزات حرفهای: اسکریپرها دارای تجهیزاتی همچون پمپ هیدرولیک، جک زاویه (برای شیب بندی و تنظیم زاویه کاری)، باک روغن، فیلتر مکش و برگشت، ریپر با آلیاژهای مقاوم در برابر کشش و تنش، شیر برقی، کنترل فشار، کنترل جریان و قفل کن میباشند.
لندلولر (Landeloller)
لندلولر برای مسطح کردن یا شیب دادن به زمین، پرکردن چالهها استفاده میشود.
- موتور: معمولاً مجهز به موتور دیزل با تواناییهای مختلف مانند 100-300 اسب بخار است.
- مساحت فشردهسازی(یا Roller Compactor): قابلیت فشردهسازی در مساحتهای وسیع، به عنوان مثال تا 6000 متر مربع در ساعت میباشد
- نوع چرخها: معمولاً با چرخهای عریض و دوام بالا برای پشتیبانی از عملکرد در شرایط سخت.
- جنس: فولاد ضد زنگ یا فولاد ضد سایش با مقاومت بالا
- ابعاد لندلولرها بسته به نوع و مدل دستگاه متغیر. طولی بین 3 تا 7 متر و عرضی بین 2 تا 4 متر
- وزن لندلول : معمولاً وزن بین 5 تا 15 تن
چیزل پیلر (Chisel Plow)
چیزل پیلر برای خرد کردن کلوخهای ناشی از شخم زدن استفاده میشود و از بخش هایی چون شاسی اصلی ،شاسی اتصال 3 نقطه ، پایه شاخه و تیغه تشکیل گردیده است.
- طول تیغهها چیزل پیلر: طول معمولاً بین 25 تا 50 سانتیمتر
- عمق کارکرد: عمق کارکرد بین 30 تا 45 سانتیمتر، به دلیل نیاز به عمق کافی برای تهویه خاک
- قدرت مورد نیاز: ممکن است نیاز به تواناییهای مختلف موتوری باشد، از 50 تا 150 اسب بخار
- جنس چیزل پیلر: فولاد ضد سایش یا فولاد ضد زنگ
- اندازه چیزل پیلر: به توجه به مدل و ابعاد دستگاه، حدوداً 1.5 تا 2.5 متر و طولی بین 3 تا 6 متر
- وزن: وزن این دستگاهها معمولاً بین 1 تا 3 تن است.
تریلر (Trailer):
تریلر برای حمل و جابجایی بارهای سنگین مانند غلات، مواد ساختمانی و محصولات کشاورزی استفاده میشود.
- ظرفیت بارگیری: ظرفیت تریلر بین 20 تا 40 تن است.
- سیستم تعلیق: برای افزایش ثبات و کاهش فشار بر روی محورها معمولاً دارای سیستم تعلیق برای محافظت از بارها هستند.
- ابعاد: تریلر معمولاً طولی بین 10 تا 15 متر و عرضی بین 2.5 تا 3.5 متر دارد
- وزن: وزن وتریلرها بسته به ابعاد و ظرفیت بین 5 تا 10 تن است.
با رشد جمعیت نیاز به مواد غذایی بیشتر شد. با انقلاب صنعتی و استفاده از ماشینآلات جدید بازدهی محصولات کشاورزی، رشد اقتصادی کشور ها افزایش یافت. همچنین باعث کاهش سختی کار کشاورزی، خطرات و آسیبهای مرتبط با کارهای فیزیکی سنگین شد. شما میتوانید برای خرید جدیدترین و مدرنترین ماشین آلات کشاورزی به فروشگاه کاوه واقع در شیراز مراجعه نمایید.