صنعت کشاورزی یکی از پایههای اساسی توسعه اقتصادی و اجتماعی در بسیاری از کشورها است. با پیشرفت فناوری و نوآوریهای مستمر در زمینههای مختلف علمی و فنی، برخی کشورها توانستهاند به طور چشمگیری در این صنعت پیشرفت کنند و به عنوان پیشگامان جهانی شناخته شوند.
این کشورها با بهرهگیری از روشهای پیشرفته کاشت، برداشت، مدیریت منابع آب و استفاده از تکنولوژی های نوین مانند هوش مصنوعی، رباتیک و بیوتکنولوژی، توانستهاند تولیدات خود را بهینه سازی کنند. ما در این مقاله به بررسی نقش فناوری در صنعت کشاورزی، 10 کشور برتر در صنعت کشاورزی و دیگر عواملی که در این صنعت نقش داشتهاند، میپردازیم.
نقش فناوری در صنعت کشاورزی
با اینکه کشاورزی یکی از قدیمی ترین صنایع بشری میباشد؛ اما با پیشرفت فناوری این حوزه به شدت تحت تاثیر قرار گرفته و تغییرات بسیاری را تجربه میکند. در واقع فناوری در صنعت کشاورزی نقش بسیار مهمی دارد؛ و میتواند بهبود عملکرد و بهرهوری در این صنعت را به همراه داشته باشد.
یکی از مهمترین کاربردهای فناوری در کشاورزی، استفاده از سیستمهای هوشمند آبیاری است. با استفاده از این سیستم میتوان مصرف آب را به حداقل رساند و در عین حال عملکرد محصولات را افزایش داد. این سیستمها با استفاده از حسگرها و دستگاههای خودکار، میزان آب مورد نیاز گیاه را تشخیص میدهند؛ و به صورت دقیق آب را به گیاهان تامین میکنند. این کار باعث میشود که مصرف آب به حداقل برسد و در عین حال عملکرد محصولات افزایش یابد.
فناوری در کشاورزی میتواند با استفاده از روشهای کشت بیولوژیکی و کنترل آفات، به بهبود کیفیت محصولات کمک کند. با استفاده از این روشها میتوان از استفاده کود و سمهای شیمیایی جلوگیری کرد و در عین حال علاوه بر کیفیت محصولات کشاورزی به حفظ محیط زیست هم کمک کنیم.
از دیگر کاربردهای فناوری در صنعت کشاورزی باید به ماشینهای کشاورزی مدرن، تجهیزات خودکار، تحلیل دادههای کشاورزی با کمک هوش مصنوعی، استفاده از GPS و بیوتکنولوژی (توسعه بذرهای مقاوم) اشاره کرد. در نظر داشته باشید که کشوری که در استفاده از این فناوریها پیشرو هستند؛ میتوانند در تامین نیازهای غذایی جهان و حفظ منابع طبیعی موفق تر عمل کند.
معرفی 10 کشور برتر در صنعت کشاورزی
صنعت کشاورزی در برخی از کشورها به دلیل داشتن منابع طبیعی غنی، فناوریها و ماشین آلات کشاورزی پیشرفته و سیاستهای حمایتی قوی در این صنعت پیشرو هستند. در ادامه به معرفی 10 کشور برتر صنعت می پردازیم:
چین
چین با استفاده از زمینهای خود به نحوی که حتی سبزیجات را در جادهها و روی دیوارهای ساختمانها کاشته، بهرهوری بالایی در کشاورزی دست یافته است. این کشور با آبیاری ۵۴۵٬۹۶۰ کیلومتر مربع از زمین توانسته تولید محصولات کشاورزی را افزایش دهد.
کشور چین در صنعت کشاورزی با از دست دادن یک پنجم زمینهای قابل کشت در سال 1949 با چالش جدی در تامین غذا برای جمعیت بزرگ خود روبهرو شد. اما با تلاشها در حوزه کشاورزی بهبود یافت و به سمت خودکفایی حرکت کرد. چین بزرگترین تولید کننده برنج در جهان است؛ و محصولاتی مانند: سویا، کاولیانگ، جو، غلات، گندم و ذرت را تولید میکند. این تنوع نقش مهمی در تولید و تامین غذای مردم چین دارد.
ایالات متحده آمریکا
ایالات متحده آمریکا در زمینه تحقیقات علمی مرتبط با خاک و محصولات کشاورزی سرمایه گذاری عظیمی انجام میدهد. استفاده از فناوری نوین مانند سیستم مدیریت مزرعه مبتنی بر رایانه و ماشین آلات کشاورزی پیشرفته به بهبود و کارایی کشاورزی کمک میکند.
از سال 1990 کشاورزی در این کشور به حدود 5% رشد کرده؛ که همچنین تولید هر کارگر کشاورزی به طور متوسط 84% در سال افزایش یافته است. ایالات متحده به دلیل وجود مزرعهها و جنگلهای عظیم یکی از بزرگترین صادرکنندگان محصولات کشاورزی و چوب میباشد.
ایالات متحده آمریکا در تولید محصولات مختلف کشاورزی برتری دارد. به طور مثال: ذرت با تولید ۲۴۷٫۸۸۲٫۰۰۰ تن بیشترین محصول تولیدی، سویا با ۷۴٫۵۹۸٫۰۰۰ تن و گندم با ۶۹٫۳۲۷٫۰۰۰ تن در رتبههای بعدی قرار دارند.
برزیل
برزیل دارای مساحت کلی 2.1 میلیارد هکتار است؛ که از این مقدار 867.4 میلیون هکتار به کشاورزی اختصاص داده شده. این بدان معناست که تقریبا 40% از کل زمینهای برزیل برای کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد.کشور برزیل حدود 12000 سال پیش به آغاز کشت محصولاتی چون: سیب زمینی،ذرت، بادام زمینی و تنباکو پرداختند.
محصول اصلی کشور برزیل پرتقال است که تقریبا یک سوم پرتقال جهان را تامین میکند. اما برزیل رهبر جهانی در تولید شکر هم میباشد؛ که هر سال بیش از 600 میلیون تن شکر تولید میکند. در کنار این دو مورد دومین و بزرگترین تولید کننده سویا است و بخش عمدهای از صادرات جهانی قهوه،گوشت گاو،اتانول را بر عهده دارد.
هند
در کشور هند کشاورزی حدود 58% از معاش مردم هند را تامین میکند و منبع اصلی درآمد برای نصف جمعیت کشور میباشد. هند تولید کننده بسیاری از میوه و سبزیجات مانند: موز، گواوا، مانگو، لیمو، پاپایا و صیفی جات مثل نخود فرنگی است و ادویه جات زنجیبل، فلفل سبز و قرمز را کشت میکند.
کشور هند در تولید چند محصول رتبه جهانی دارد که شامل: تولید شیر رتبه اول، تولید میوه خشک دومین کشور، تولید ماهی سومین، تخم مرغ چهارمین و مرغ پنجمین جایگاه را دارا میباشد. بنابراین افزایش تولید کشاورزی در 14 سال گذشته از 87 میلیارد دلار به 397 میلیارد دلار افزایش یافته که نرخ رشد سالیانه 11% را نشان میدهد. آبیاری زمینهای کشاورزی در هند به 96 میلیون هکتار میرسد که این بزرگترین مساحت آبیاری در سراسر جهان است.
روسیه
در روسیه 13 درصد از زمینهای کشاورزی را محصولاتی چغندر قند، گندم، سیب زمینی و غلات را دارند که در مجموع بیش از 23 میلیون هکتار از زمینها کشت میشود. غلات که شامل گندم، جو، جوشن و ذرت میشود 70% از محصولات کل کشور روسیه را به خود اختصاص میدهد.
گندم و چغندرقند در سالهای اخیر به شدت افزایش یافته که نشاندهنده اهمیت این محصول در کشاورزی روسیه میباشد.
فرانسه
کشور فرانسه یکی از پیشروان تولید محصولات کشاورزی در اتحادیه اروپا شناخته میشود. فرانسه حدود 730000 مزرعه دارد و به همین دلیل 7 درصد از کل جمعیت این کشور از طریق کشاورزی، شیلات و جنگلداری کسب درآمد میکنند. از تولیدات اصلی فرانسه باید به دانههای روغنی، غلات، چغندر قند، شیر، شراب و گوشت اشاره کرد.
در فرانسه بیش از 29 تن چغندرقند و 6 درصد نوشیدنیهای الکلی تولید میشود که آن را به بزرگترین تولید کننده چغندر و صادرکننده نوشیدنیهای الکلی تبدیل کرده است.
مکزیک
کشاورزی در مکزیک از گذشتههای دور یکی از پایههای اصلی اقتصاد این کشوره بوده و همچنان نقش مهمی در تامین معیشت و اشتغال جمعیت دارد. مکزیک به خاطر تولید محصولات مختلف کشاورزی مانند: آووکادو، لوبیا، گوجهفرنگی، فلفل و ذرت مشهور است. محصولات مهم دیگر نیز مثل موز، آگاوه آبی، میوههای گرمسیری هم کشت میشود.
آووکادو یکی از محصولات صادراتی برجسته مکزیک میباشد؛ همچنین قهوه،میوه و سبزیجات هم به کشورهای دیگر صادر میکنند. در مکزیک 15% از زمین کشاورزی و 50% برای دامداری استفاده میشود.
ژاپن
کشاورزی در ژاپن با چالشهایی مانند کوچک بودن مساحت متوسط مزارع،کاهش زمینهای زیر کشت و تغییرات در الگوی مصرف غذایی روبروست. برای مقابله با چالشها،کشاورزان ژاپنی به کشت مشترک استفاده از تکنیکهای پیشرفته کشاورزی روی آوردهاند.
از سال 1961 تا سال 2006، مساحت زیر کشت در ژاپن از 6.09 میلیون هکتار به 4.65 میلیون هکتار افزایش یافته، که این کاهش ناشی از عوامل مختلفی مانند توسعه شهری، صنعتی سازی و تغییرات در مصرف غذایی میباشد.
محصول قابل کشت در ژاپن برنج و سبزیجات کوهستانی است که در دو نوع زمین کشاورزی کشت میشود: یکی سیدن که زمین کشاورزی آبیاری شده است؛ و دومین تامبو که زمین غیر آبیاری برای کشت غلات، سبزیجات کوهستانی به کار میرود.
در چهار دهه گذشته مصرف برنج در ژاپن کاهش یافته و به جای آن مصرف شیر، محصولات لبنی و گوشت به شدت افزایش یافته؛ در واقع این تغییرات در الگوی مصرف غذایی باعث افزایش تقاضا برای مواد غذایی لوکس میشود.
آلمان
کشاورزی در آلمان با تولیدات متنوع، استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته و بهرهوری بالا توانسته، به یکی از قطبهای مهم تولید و صادرات محصولات کشاورزی در جهان تبدیل شود. باید خاطر نشان کرد که بیش از 50 میلیارد یورو ارزش محصولات کشاورزی آلمان در سال توسط یک میلیون نفر در این بخش تولید شده و حدود یک سوم محصولات صادر میشود. همچنین تقریبا 10 درصد از جمعیت کشاورزان آلمان در زمینه کشاورزی ارگانیک فعالیت میکنند.
ترکیه
در ترکیه تقریبا 2/19 درصد از کل اشتغال در سال 2018 توسط بخش کشاورزی فراهم شده که این نشان دهنده اهمیت بخش کشاورزی در تامین شغل و معیشت جمعیت کشور میباشد. در مناطق کوهستانی پرورش مرغها به مقیاس گستردهای انجام میشود که یک چهارم از ارزش ناخالص تولید کشاورزی کل را تشکیل میدهد. تنوع اقلیمی و شرایط متنوع آن باعث شده که در ترکیه محصولات کشاورزی عملکرد خوبی داشته باشد. محصولات کشاورزی اصلی شامل: گندم، چغندرقند، شیر، گوشت و محصولات ویژه مانند زرد آلو، انجیر،کشمش، فندق، انگور، تنباکو میباشد.
بررسی جایگاه کشاورزی صنعتی در اقتصاد جهانی
کشاورزی صنعتی نقش بسزایی در اقتصاد جهانی دارد و به عنوان یکی از ارکان اصلی تامین غذا و مواد اولیه صنایع مختلف شناخته میشود. این بخش از اقتصاد علاوه بر تولید مواد غذایی، نقش مهمی در ایجاد اشتغال، توسعه روستایی و افزایش درآمدهای صادراتی کشور دارد.کشاورزی صنعتی با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته، بهرهوری و کارایی را افزایش داده و با کاهش هزینهها تولید محصولات کشاورزی را بهینه میکند.
تولید کنندگان برتر جهان در حوزه کشاورزی
بعضی از تولیدکنندگان برتر جهان در حوزه کشاورزی عبارتند از:
• چین که بزرگترین تولیدکننده محصولات کشاورزی مثل: برنج، گندم، ذرت و سبزیجات
• هند دومین تولیدکننده با تولیدات برنج، گندم، نیشکر، سبزیجات و محصولات لبنی
• ایالات متحده آمریکا تولیداتی چون: غلات، گوشت، لبنیات، سویا و ذرت
• برزیل که تولید کننده بزرگ سویا، قهوه، شکر و ذرت
صادرکنندگان برتر جهان در حوزه کشاورزی
اما برخی از صادرکنندگان برتر در حوزه کشاورزی شامل:
• ایالات متحده آمریکا یکی از بزرگترین صادرکنندگان محصولات کشاورزی است.
• کشور برزیل علاوه بر تولید صادرات محصولاتی ماننده قهوه و سویا را هم انجام میدهد.
• کشور چین محصولات دریایی،برنج و میوه را صادر میکند.
• فرانسه به صادرات محصولات عمده مثل شراب،لبنیات، گندم شهرت دارد.
• آلمان گوشت خوک،لبنیات ،گندم و جو را صادر میکند.