صنعت دامداری و دامپروری به سرعت در حال رشد و پذیرش انواع فناوریهای بهروز و مدرن است. نوآوری در دامپروری صنعتی بیش از هر زمان دیگری احساس میشود و شرکتهای حاضر در این صنعت هر روزه با چالشهای جدیدی به منظور کشف و اضافه کردن ابزارهای جدیدی به کسب و کار خود روبرو هستند. این تکنولوژیها در پرورش و نگهداری از دام ها، افزایش بهرهوری و کاهش خطرات زیست محیطی مورد استفاده قرار میگیرند. در این مقاله قصد داریم تعدادی از فناوریهای جدید در صنعت ماشین الات دامپروری را به شما معرفی و بررسی کنیم.
نقش فناوریهای نوین در پرورش دام
در حال حاضر، دامداران و صاحبان شرکتهای دامپروری در حال استفاده از ابزارها و تکنولوژیهای جدید برای افزایش درآمد، کاهش هزینههای دامداری، بهبود نگهداری و رفاه دام در مزارع و گاوداریهای خود میباشند. استفاده از فناوریهای جدید در صنعت دامپروری مزایا و کاربردهای معتددی دارد.
بهبود بهرهوری و عملکرد دامداری: به وسیله فناوری های نوین در صنعت دامداری، بهرهوری و عملکرد مزارع دامداری در حد قابل توجهی افزایش پیدا میکند. استفاده از روشهای خودکار تغذیه آب و خوراک، نظارت و کنترل دمای بدن دام، کنترل رطوبت محل استراحت و … باعث بهبود کارایی در مزارع دامداری میشود.
بهتر شدن شرایط پرورش و نگهداری دام: پروش و نگهداری از دام همیشه چالشهای را برای صاحبان مزارع به همراه داشته است. بهبود محل نگهداری دام، مدیریت وعدههای غذایی و بهینه کردن تجهیزات بهداشتی از جمله اقداماتی برای ارتقای عملکرد دامها است.
افزایش کیفیت محصول: افزایش کیفیت محصول در صنعت دامداری امری مهم است. بهبود محصول تولید شده سبب افزایش درآمد و جذب مشتری بیشتر برای کسب و کار میشود. با استفاده از ابزارها و تکنولوژی های جدید، قرار گرفتن دام در شرایط آرام و بدون استرس منجر به افزایش کیفیت محصول میشود.
مدیریت منابع انسانی: حجم کار و فعالیت در مزارع دامپروری بسیار زیاد است، با استفاده از فناوریهای نوین در صنعت دامداری میتوانید نیروی انسانی خود را تا حد ممکن کاهش دهید و باعث صرفه جویی در زمان و هزینههای ناشی از آن شوید.
انواع فناوریهای مورد استفاده در صنعت دامپروری
فناوریهای مورد استفاده در پرورش دام، فرایند پرورش دام را بهینه و خودکار میکنند و باعث افزایش کیفیت محصول تولید شده میشوند. فناوریهای بسیاری به تازگی در این صنعت وارد شده و توجه صاحبان کسب و کار را به خود جلب کرده است که در ادامه تعدادی از مهمترین آنها را بررسی خواهیم کرد.
جهت آشنایی با دستگاه فیدر میکسر و کمپوست ترنر کلیک کنید.
سنسورها و اینترنت اشیا ( IoT )
اینترنت اشیا یا IoT به سامانهای گفته میشود که به وسیله سنسورها و حسگرهای خود در یک دامداری، توانایی رصد و کنترل پارامترهای مختلفی مانند دمای هوا، رطوبت محل استراحت، وضعیت سلامت و میزان تغذیه دام را دارد. دامدار به وسیله اینترنت اشیا توانایی نظارت بر مزارع خود به صورت زنده و از راه دور را دارد و در صورت نیاز، میتوانند برخی از اقدامات را به شیوه کنترل شده انجام دهند.
هوش مصنوعی ( AI )
هوش مصنوعی، یکی از تکنولوژیهای پرکاربرد دنیا است که به طور گستردهای توسط صنعتهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از AI، ماشینها و سیستمها قادر به تجزیه و تحلیل خودکار اطلاعات و تصمیمگیری هوشمندانه هستند. از کاربردهای هوش مصنوعی در مزارع دامپروی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مانیتورینگ دائم وضعیت سلامت دام و تشخیص بیماریهای مانند لنگش
- ارائه راهکارهای درمانی هنگام وقوع بیماری
- مدیریت و بهینهسازی وعدههای تغذیه با متد روز
- شناسایی وضعیت روحی دام و تشخیص استرس، درد و ناراحتی
- تجزیه و تحلیل وضعیت بهداشتی و مراقبتی دام و ارائه روشهای برای بهبود این امر
- بررسی و نظارت بر رفتار دام
- بهینهسازی روند تولید
- بهبود رفاه دام در جهت افزایش کیفیت محصولات
تجزیه و تحلیل دادهها ( Data Analytics )
دادهها و اطلاعات جز مهمترین فاکتورها در پیشرفت و بهبود هر کسب و کاری است. در صنعت دامداری نیز تجزیه و تحلیل دادههای بدست آمده به صورت دستی و AI نقش مهمی دارد، دامدار با استفاده از این اطلاعات امکان بررسی پارامترهایی مانند روند تولید محصول، وضعیت سلامت دام، هزینههای دامداری و مسائل مالی را میدهد.
رباتیک در مزارع دامپروری
یکی از فناوریهای مورد استفاده در پرورش دام استفاده از رباتها در مزارع دامپروری است. از رباتها برای انجام خودکار فعالیتها در دامداری مانند تغذیه دام، دوشیدن شیر و بهداشت دام استفاده میشود. استفاده از رباتها به افزایش عملکرد در مزارع و همچنین کاهش نیروی انسانی کمک شایانی میکند. به عنوان مثال، رباتها میتوانند به صورت 24 ساعته عمل دوشیدن شیر روی گاوها را بدون دخالت انسان و با رعایت بهداشت کامل انجام دهند.
ژنومیک و اصلاح نژاد دام
واژه ژنومیک برگرفته از علم ژنتیک، به منظور مطالعه و بررسی DNA حیوانات وشناسایی ژنهای برتر میباشد. از جمله فناوریهای مورد استفاده در صنعت دامپروی، اصلاح نژاد دام است، در این روش شناسایی ژنهای برتر در تولید شیر و دارای کیفیت گوشت بالاتر مورد توجه کارشناسان میباشد
نوآوری در صنعت دامداری توسط سازمانهای پیشرو
در جلسه اختراعات و نوآوریهای صنعت دام در سال 2020 که در آمریکا برگذار شد، از جدیدترین تکنولوژیها و ابزارهای کاربردی در صنعت دامداری رونمایی شد. در 90 درصد این تکنولوژیها از AI، علم ژنتیک، اینترنت اشیا و فناوریهای جدید دیگری استفاده شده است. این فناوریها در تلاش برای رفع مشکلات و حل چالشهای مربوط به پرروش و نگهداری دام هستند، همچنین گروه صنعتی کاوه با استفاده از آخرین تکنولوژی در زمینه دامداری و دامپروی توانسته محصولات و خدمات ارزندهای را ارائه دهد. در ادامه تعدادی از شرکتهای پیشرو در فناوریهای نوین صنعت دامداری را بررسی خواهیم کرد.
- BinSentry
- چشم گاو ( CattleEye )
- فاروماتیک ( Faromatics )
- FarrPro
- آرمنتا ( Armenta )
- H2Oalert
- هنکل ( Hencol )
- مونسیست ( Moonsyst )
- روپر ( Roper )
- Simple Ag Solutions
بهبود رفاه و سلامت دام با تکنولوژی پوزه بند گاو
تنفس گاوها شامل مقدار زیادی گاز گلخانهای ( متان ) است که سبب گرم شدن کره زمین میشود، دستگاه پوزه بند گاو از فناوریهای رایج در صنعت دامداری به شمار میرود. این دستگاه علاوه بر خنثی کردن گاز متان تولید شده، درجه حرارت و دمای بدن گاو را رصد کرده و اطلاعات مفیدی در اختیار دامدار قرار میدهد. فناوری ZELP با جلوگیری از انتشار 90 درصد گاز متان تولید شده از طریق دهان و بینی گاو، به کاهش گرمایش زمین کمک میکند. از دیگر فواید این دستگاه میتوان به تشخیص دمای بدن دام، بهینهسازی خوراک و جلوگیری از شیوع بیماری اشاره کرد.
چالشهای فناوریهای جدید در صنعت دامپروری
استفاده از فناوریهای نوین در صنعت دامداری علاوه بر پیشرفت و بهبود عملکرد در مزارع دامپروری، دارای چالشهایی نیز میباشد. احتمال خودداری صاحبان مزارع و دامداران در به اشتراک گذاشتن اطلاعات و دادهها یکی از چالشهای روبرو در این مسیر است، همچنین ممکن است تعدادی از دامداران روی خوش به تکنولوژی ها و فناوریهای جدید در صنعت دامپروری نشان ندهند. از دیگر چالشهای پیش رو، به وجود آمدن تبعیض و اختلاف طبقاتی میان اپراتورها و کارگران دامداری میباشد، به این صورت که کسانی که آشنا به فناوریهای نوین هستند نسبت به کسانی که اطلاعاتی ندارند در اولویت قرار میگیرند. تعدادی از چالشهای فناوریهای جدید در صنعت دامپروری را بررسی کردیم، شما به عنوان یک دامدار اگر به دنبال پیشرفت در کسب و کار خود هستید، ناچار به قبول کردن فناوریهای جدید و استفاده از آنها در مزارع خود هستید.
جمع بندی
کاربردها و مزایای فناوری نوین در صنعت دامداری بسیار زیاد است، از جمله این مزایا میتوان به بهبود عملکرد و کارایی، کاهش هزینههای دامداری، مدیریت منابع انسانی، تولید با کیفیت محصول و حفظ سلامتی دام اشاره کرد. اگر به عنوان یک دامدار به دنبال فعالیت بهینه و به صرفه در زمینه پروش دام هستید، استفاده از فناوریها و تکنولوژیهای بروز به شما توصیه میشود.